subota, 17. siječnja 2009.

Zagrijte se za trening po hladnom vremenu



Ako ste izloženi hladnom vremenu tokom dana, ili trenirate u nešto hladnijim prostorijima, takvo što može narušiti vaše treninge. Jedno istraživanje je rađeno na ispitanicima koji su prije treninga sjedili u sobama temperature: 4,10,15,21 stupnjeva celzijusa tokom 40 minuta.
Zatim su radili nožnu ekstenziju. Rezultati mjerenja su ukazali da se snaga mišića u hladnijim uvjetima znatno smanjila.
Razlog za gubitak snage bio je hlađenje površinskih živaca što znači da je bilo potrebno više vremena da se razvije snaga. Kemijske reakcije u mišićima su također sporije i smanjuje se potrošnja energije.
Dakle dok je vani hladno vrijeme, potrebno je dobro i temeljito zagrijavanje prije početka vježbanja...
Što je vani hladnije i što ste duže vani tokom dana izloženi hladnom vremenu, to je potrebno duže zagrijavanje...radite najmanje 5-10 minuta kardio vježbi (stacionarni bicikl, steper, orbitrek itd.) ako je vani prohladno, te 10-15 minuta ako je ispod nule. Pomoć u podizanju temperature tijela prije vježbanja može imati šalica zelenog čaja (djeluje i blago stimulativno), ili vruća zobena kaša (kompleksni ugljikohidrati koji će nam dati energiju za trening)... konzumirajte ih oko 45 do 30 minuta prije početka treninga...

Nema komentara: