subota, 17. siječnja 2009.

BCAA leucin-izoleucin-valin



Skraćenica BCAA označava tri aminokiseline: leucin, izoleucin i valin. Sve tri su esencijalne aminokiseline, što znači da ih tijelo samo ne može proizvesti. Ali koliko su zapravo esencijalne? Tijelo stanice mišića gradi od oko 20 vrsta aminokiselina, BCAA čine i do jedne trećine aminokiselina u mišićnom tkivu.
BCAA tijelo koristi uglavnom tijekom fizičkog opterećenja, pa tako i treninga.
Od tri aminokiseline koje sačinjavaju BCAA, leucin igra najvažniju ulogu u očuvanju mišićne mase. Intenzivnim vježbanjem te u stanju određenih bolesti tijelo troši velike količine leucina.

Za sada sve zanimljive i obećavajuće činjenice...Što kažu istraživanja? Jedno istraživanje je utvrdilo da uzimanje BCAA prije treninga mišićne izdržljivosti, BCAA može smanjiti postotak degradacije proteina te očuvanja razina glikogena u mišićima...


Ali suplementacija 200mg BCAA po kg tjelesne težine prije anaerobnog treninga (sprintanje) nije imalo nikakvih rezultata. Većina pozitvnog utjecaja uzimanja BCAA provedena je na skupini sportaša pod dugotrajnim opterećenjem. Nije potvrđen utjecaj BCAA na anaerobne sportove. Istraživanja u vezi BCAA i poboljšanja sportske izvedbe su bila do sada blago rečeno kontradiktorna. Jedna od najvećih mana BCAA kao suplementa je doziranje. Potrebne su prilično visoka doziranja kako bi se zamijetio bilo kakav ergogeni učinak.
Premda suplementiranje sa BCAA može ali i ne mora biti učinkovito, ostaje pitanje isplativosti. Što zbog visokih potrebnih doza, što zbog cijene. A i najčešća pakiranja BCAA dolaze u kapsulama te nisu nikako isplativa (ne vjerujte preporučenim količinama proizvodjača BCAA).
Dobre vijesti u cijeloj priči je da su proteini, posebno whey protein (protein mliječne sirutke) vrlo bogat sa BCAA aminokiselinama. To je sigurno jedan od razloga zbog čega je whey protein toliko popularan kod sportaša i tako impresivan u istraživanjima.

Nema komentara: