srijeda, 3. prosinca 2008.

Omega 3 masne kiseline (riblje ulje)Omega 3 masne kiseline su esencijalne polinezasićene masne kiseline koje nalazimo u hrani kao što je: riba, laneno sjeme, kivi, orasi i dr. Omega 3 masne kiseline su kategorizirane kao esencijalne iz razloga što ih tijelo ne može proizvesti od drugih tvari te se iz tog razloga moraju unositi putem hrane ili suplementima.

Znanstvena istraživanja pokazuju da omega 3 masne kiseline utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava, uz to još smanjuju učestalost i ozbiljnost te fatalnost moždanog i srčanog udara. Isto tako smanjuju smrtnost povezanu sa kardiovaskularnim problemima.
Istraživanja sugeriraju da pozitivni učinci omega 3 masnih kiselina na kardiovaskularni sustav su zbog toga što omega 3 masne kiseline snižavaju LDL kolesterol. Druge studije sugeriraju da omega 3 masne kiseline mogu poboljšati protok krvi i cirkulaciju.
Još istraživanja je potrebno da se napravi ali trenutačni anegdotalni dokazi upućuju da konzumiranje omega 3 masnih kiselina može postići snižavanje od oko 45% kod nezdravih razina triglicerida te sniziti kolesterol do 50%.
Omega 3 masne kiseline i njihov utjecaj na mozak i opću funkciju mozga je također predmet intezivnih istraživanja.
Istraživanja pokazuju da omega 3 masne kiseline mogu poboljšati integritet membrana kod moždanih stanica, poboljšati raspoloženje, kognitivne sposobnosti te rast moždanih stanica.
Učinak omega 3 masnih kiselina na opće stanje zdravlja mozga vrlo vjerovatno dolazi od toga da omega 3 masne kiseline povoljno utječu na mijelinsku ovojnicu oko moždanih stanica.
Neka istraživanja pokazuju da omega 3 masne kiseline imaju protuupalni efekt. Premda je utvrđeno da omega 3 masne kiseline mogu preventivno djolovati na pojavu nekih vrsta karcinoma posredujući protuupalne procese, postojeća istraživanja nisu uspjela napraviti poveznicu između omega 3 masnih kiselina i učestalosti pojavljivanja karcinoma...

Bez obzira na spomenuto, omega 3 masne kiseline se koriste u svrhu ublažavanja upalnih procesa kod bolesti kao što su: Crohnova bolest i reumatoidni artritis.

U kojim količinama uzimati omega 3 masne kiseline?
Omega 3 masne kiseline su esencijalne za ljudsko zdravlje i dnevni unos od 1,6 grama dnevno (EPA i DHA) za muškarce i 1,1 gram dnevno (EPA i DHA) za žene je ustanovljeno kao minimum dnevnog unosa.

Omega 3 masne kiseline dolaze u kapsulama ribljeg ulja te standardno sadržavaju 180/120 mg epa/dha(ukoliko nisu visokokoncentrirane ili veće od grama)...dakle 5 ili 6 kapsula ribljeg ulja za muškarce i 3-4 kapsule ribljeg ulja dnevno za žene je uobičajena praksa kako bi se dosegao preporučeni dnevni unos...naravno prije upotrebe posavjetujte se sa vašim liječnikom!

Uz navedene povoljne učinke na zdravlje omega 3 masnih kiselina, ostale beneficije zanimljive sportašima su: povoljan učinak na zglobove u većim dozama, u mega dozama navodno povećavaju inzulinsku osjetljivost mišića, povoljno djeluju na mobilizaciju masti tj. povoljno utječu na gubitak tjelesnih masnoća...