petak, 12. prosinca 2008.

6 mitova o zdravlju koje bi trebali zanemariti



1. ŠTO MANJE MASNOĆA JEDETE, TO BOLJE
Postoje četiri vrste masnoća: zasićene, polinezasićene, mononezasićene i djelomično ili potpuno hidrogenizirane masnoće. Izbjegavajte zasićene i hidrogenizirane masnoće koje su povezane sa povišenim razinama kolesterola, dok druge dvije vrste masti snižavaju kolesterol, poboljšavaju apsorpciju hrane i njen okus. Odrastao čovjek bi u svojoj prehrani trebao imati otprilike 65 grama ili manje masti svaki dan. Manje od trećine od toga bi trebale biti "loše" masnoće! Uključite u svoju prehranu zdrave masti koje nalazimo u hrani kao što je: avokado, bademi i maslinovo ulje.

2. VISOKO-PROTEINSKE DIJETE SA NISKIM UDJELOM UGLJIKOHIDRATA SU NAJBOLJE ZA GUBLJENJE TEŽINE
Premda su dijete sa niskim udjelom ugljikohidrata dugo bile trend, nikako nisu zdrave dugoročno. Ograničavanje ugljikohidrata vodi prema deficijenciji esencijalnih tvari kao što su: vitamini, minerali i vlakna. Ove su nam tvari potrebne kako bi ostali zdravi. Dovoljne količine ugljikohidrata se moraju konzumirati na dnevnoj osnovi kako bi se nadoknadile razine glikogena koje se iscrpe napornim treninzima...

3. MOŽETE IZGUBITI I ODRŽAVATI KILAŽU BEZ VJEŽBANJA & MOŽETE JESTI ŠTO GOD HOĆETE AKO VJEŽBATE
Oba mita su recept za nezdrav život. Možete izgubiti težinu bez vježbanja, ali drastično smanjenje kalorijskog unosa vas samo može voditi prema poremećajima u prehrani i dugorčno usporenju metabolizma. I koliko god da je vježbanje dobro za vas, bez spajanja programa vježbanja sa odgovarajućim režimom zdravog hranjenja vam neće pomoći da smršavite. Zapamtite da gubljenje masnog tkiva nastupa samo onda kada potrošite više kalorija nego što pojedete.

4. VOĆNI SOKOVI I SPORTSKI NAPITCI SU DOBRA ZAMJENA ZA VODU
Premda voćni i sportski napitci sadrže vodu, oni nisu zamjena za njih. Sportski napitci su puni natrija (kako bi nadoknadili gubitak nastao znojenjem) i šećere (kako bi nadoknadili iscrpljene glikogenske rezerve). Ova pića bi trebala biti rezervirana za sportaše koji su odradili dugotrajne naporne treninge. Sportski napitci i voćni sokovi dodaju nebrojeno kalorija zajedno sa aromama.

5. KADA SU PROIZVODI "LOW FAT" ILI "FAT FREE" MOŽETE IH JESTI KOLIKO HOĆETE
Većina low-fat proizvoda (nizak udio masnoća) i fat-free proizvoda (bez masnoća) su visoko obrađeni. Takvi proizvodi premda sa niskim sadržajem masnoća ne daju puno ključnih nutrijenata. Sadrže puno kalorija zbog toga jer proizvođači dodaju šećer, brašno i škrob kako bi nadoknadili gubitak okusa nastao izbacivanjem masti. Nemojte se zavarati sa deklaracijom. Samo zbog toga što su proizvodi low-fat ne znači da su bez kalorija. Jedite hranu sa prrodno niskim udjelom masnoća, kao što su povrće, voće i cjelovite žitarice.

6. IZBJEGAVAJTE DIZANJE UTEGA JER ĆE VAM TO POVEĆATI TEŽINU
Ovo je mit koji je vjerojatno jedna od glavnih isprika žena koje traže način na koji bi izbjegli treniranje sa utezima. Dok muškarci dobivaju na težini prilikom treninga sa utezima, žene mogu trenirati tako da poboljšaju definiciju mišića a da ne izgledaju kao bodybuilder. Razlog za takvu razliku je u tome da žene imaju jednu desetinu količine testesterona koju imaju muškarci. Žene koje treniraju sa utezima brže gube tjelesne masnoće, postaju snažnije, čvršće i mogu povećati gustoću kostiju što će pomoći spriječiti nastanak osteoporoze.

Preuzeto sa ljubaznim dopuštenjem Funk Robertsa!

www.funkroberts.blogspot.com