nedjelja, 14. prosinca 2008.

Gubljenje viška kilograma



Pod pojmom gubljenje viška kilograma mislim na gubljenje masnog tkiva. To je uglavnom masno tkivo uglavnom nastalo taloženjem zbog unosa prevelikih količina hrane, odnosno neispravne prehrane. Većina sjedilačke populacije koja je navikla na sjedilački i neaktivan način života, suočena je sa tim problemom.
Višak masnog tkiva definitivno ne izgleda estetski lijepo, pohranjen je na vidljivim i središnjim dijelovima tijela (uglavnom struk, trbuh i bedra) te nema nikakvu funkciju osim što služi tijelu kao dodatni rezervoar energije.
Ako ga se želimo riješiti, upravo ga na takav način moramo i tretirati! Kao uskladištenu energiju koja čeka da bude potrošena! Način na koji ćemo to obaviti je vrlo jasan, moramo se baviti aerobnim aktivnostima (hodanje,trčanje,plivanje,bicikl,steper itd...) koje iziskuju veću potrošnju kalorija te uz to smanjiti kalorijski unos. Dakle time trošimo nepotrebno salo i mršavimo. Naravno ispravno balansirana prehrana je od ključne važnosti. Moramo potrošiti više kalorija nego što unosimo hranom, što znači da je tijelo potrebno dovesti u stanje "kalorijskog deficita".



Ako ne vidite rezultate nakon nekog vremena, to je znak da nešto morate promijeniti. Odnosno korigirati opterećenje kod aerobnih aktivnosti ili korigirati i izbalansirati prehranu.
Preporučljiv ritam skidanja masnih naslaga je 1-2 kg tjedno. Takav ritam omogućuje da uz gubitak masnih naslaga ne gubite i mišiće što vam nikako nije cilj jer time dugoročno usporavate metabolizam.