petak, 21. studenoga 2008.

Ugljikohidrati kao izvor energije




Ugljikohidrati su najbrži prenositelj energije. Ukoliko odmah nisu iskorišteni, tijelo ih pretvara u glikogen koji se čuva u jetri i mišićima. Kada je tijelu potrebna energija, npr. prilikom fitness treninga, dobit će je najprije od šećera otopljenog u krvi. Ako je tijelu i dalje potrebna energija, ono će glikogen čuvan u mišićima, odnosno jetri pretvoriti u glukozu. Ljudsko tijelo čuva otprilike 1500 kalorija u obliku glikogena.

Sve ugljikohidrate koji nisu upotrebljeni, odnosno sačuvani u obliku glikogena, tijelo pretvara u masnoće. To znači da su masnoće prije svega spremišta energije za naporne dane.
Tko unosi previše ugljikohidrata u tijelo i tijekom dana ne potroši tu energiju koju oni sadrže, mora računati s time da će se udebljati.


Skini BESPLATNI THE Nutrition E-vodič i pročitaj kako i ti možeš dobiti isklesane Six-Pack trbušne mišiće!
(poslije klika ćeš biti preusmjeren na Facebook, gdje ćeš moći jednostavno downloadati E-vodič)

*Ne zaboravi provjeriti jesi li upisao dobru e-mail adresu.


Opasnost od gomilanja masti je veća, što su ugljikohidrati jednostavniji. Kao što je već gore spomenuto, složene ugljikohidrate, kao što su npr. oni sadržani u žitaricama i krumpiru, organizam mora najprije preraditi, a za to mu je potrebno dosta vremena. Opasnost da će tijelo složene ugljikohidrate pretvoriti u masnoće puno je manja nego kod jednostavnih šećera (industrijskog šećera), jer se kod jednostavnih šećera oslobađa puno veća količina energije.

Zaključak: pokušajte se, koliko je to moguće, odreći hrane koja sadrži jednostavne ugljikohidrate. Umjesto toga se hranite nekuhanom biljnom hranom, salatama, voćem, povrćem, muslima, zobenom kašom i ostalim proizvodima od cijelovitog zrna. Ako ćete se tako hraniti, ne samo da ćete se kroz cijeli dan bolje osjećati, nego ćete takvom prehranom izbjeći i opasnost od debljanja. Sve je naravno pitanje količine...umjereno molim...