nedjelja, 23. studenoga 2008.

Ojačajte ramena - tri vježbe za ramena

Dobro oblikovana ramena mogu proširiti gornji torzo, te vam pružiti dobar oslonac kod vježbi za srednji dio, a i kod mnogo vježbi leđa, prsa, ruku...
Znajući to, zašto ne biste radili po novom programu za ramena dizajniranom posebice za one koji imaju slaba i nerazvijena ramena? Ovaj program djeluje na sva tri ramena režnja: prednji,srednji i stražnji...


1. LATERALNO PODIZANJE BUĆICA U PRETKLONU (pothvat)
Početni položaj: Iz stojećeg položaja sagnite se tako da vam torzo bude skoro paralelan s podlogom. Leđa zadržite ravnima i zategnutima, a ramena zategnite lagano prema natrag. Bućice držite u svakoj ruci, ruke su ispružene, a palčevi okrenuti prema nogama.
Vježba: Palčeve držite prema natrag, laktove skoro ispružene, glavu dignutu prema naprijed. Podignite utege lateralno do položaja kad su vam ruke paralelne sa podlogom, a onda polako spuštajte.





2. LATERALNO PODIZANJE BUČICA IZ SJEDEĆEG POLOŽAJA
Početni položaj: Namjestite klupu samo jedan klik od 90 stupnjeva i sjednite tako da vam je naslon s prednje strane, na prsima. Primite po jedan uteg u svaku ruku i neka vam ruke vise prema dolje.
Vježba: Podižite bučice lateralno, držeći laktove ispruženima, sve dok vam ruke ne budu paralelne sa podlogom. Stegnite deltoide u završnom pokretu i polagano vratite u početni položaj.



3. POTISAK BUČICAMA IZNAD GLAVE U STOJEĆEM POLOŽAJU
Početni položaj: Stanite. Razmak između nogu je širine ramena, koljena neka vam budu lagano savijena. Bućice držite malo iznad razine ramena.
Vježba: Potisnite bučice ravno iznad glave, na način da ispružite laktove i kad dosegnete maksimum, vratite se u početni položaj. Kako podižete bučice, lagano se pomognite koljenima, a onda kontrolirano spuštajte. Ponavljajte te pokrete sve dok ne budete mogli kontroliranije izvesti ponavljanje.