ponedjeljak, 10. studenoga 2008.

Whey protein



Whey protein je vrsta proteina koju nalazimo u životinjskom mlijeku uključujući krave, koze i ljude. Kravlje mlijeko obično sadrži 20 posto proteina iz wheya (ostatak je kazein), ali budući da tek 1 posto težine mlijeka čini sirutka, da biste maksimalno iskoristili pozitivne učinke proteina, koncentrat proteina sirutke je najbolje rješenje.

Protein iz sirutke (Whey) koji se najčešće koristi u industriji suplemenata dobiva se kao vodeni proizvod prilikom proizvodnje sira koji proazi nekoliko različitih procesa kako bi se sirutka odvojila od laktoze i masti. Nakon toga se ta tekućina i isušuje i pretvara u fini prah. Mjera u kojoj se od sirutke odvajaju supstancije koje nisu proteini ovisi o metodama filtriranja. Ako provedete dovoljno vremena proučavajući suplemente od sirutke, otkriti ćete izraze kao što su: "mikro filtracija" i "ionska izmjena". To su tehnike ekstrahiranja proteina prema specifičnoj veličini i elektronskom naboju. Mikrofiltracija koristi iznimno male filtre koji daju 90% čisti protein. A s obzirom na čistoću proteina koji se dobiva ovom metodom, ovaj proces postaje sve popularniji.

Izolat nasuprot koncentrata

Dva najčešća oblika proteinskog praha su izolati i koncentrati i vrsta za koju se odlučite može predstavljati razliku između prosječnog dodatka i jednog koji znači visokokvalitetne mišiće. Među poznavateljima sirutke, poznato je da su izolati sirutke superiorniji u odnosu na koncentrate. Koncentrati sirutke na zlu su glasu jer sadrže manje proteina i više neželjenih tvari. Zbog većeg postotka čistog proteina izolati su bolji odabir za one koji žele povećati mišićnu masu te za one koji pate od grčeva zbog netolerancije laktoze. Nažalost nemoguće je imati proizvod bez laktoze, i čak najčišći protein sadrži 0,1-0,2 grama laktoze na porciju veličine 40-50 grama.

Whey protein i izgradnja mišićne mase

Teški treninzi mišiće izlažu snažnom stresu i ako želite razviti mišiće, najbolje bi bilo da učinite sve što je u vašoj moći da se oni što brže oporave. Jedan krajnje učinkovit način da to postignete je da jedete puno proteina: ne bilo kakvog proteina, nego vrstu koj sadrži što više aminokiselina. Esencijalne aminokiseline tijelo ne može samo proizvoditi i zato ih moramo unositi putem hrane. Protein od sirutke sadrži visoke razine aminokiselina BCAA. Upravo zato protein iz sirutke ima najveću biološku vrijednost u usporedbi s bilo kojim drugim izvorom (izuzev majčinog mlijeka).

Izvori proteina s velikim količinama BCAA (izoleucin, leucin i valin), kao što je sirutka, posebice su učinkoviti u oporavljanju mišića jer se brzo apsorbiraju u mišiće nakon treninga. Nekoliko američkih istraživanja pokazalo je pokazalo je da aminokiselina leucin posebice djelotvorno popravlja oštećena mišićna vlakna jer utječe na inzulin da potiče sintezu proteina i pohranjivanje ugljikohidrata u mišićima. Protein iz sirutke sadrži najviše razine leucina.




Whey protein i imunitet

Imuni sustav od vitalne je važnosti za zdravlje jer štiti od različitih infekcije. I dok se protein iz sirutke smatra najboljim proteinom za izgradnju mišića, njegova uloga u stimuliranju imunog sustava trebala bi također biti prepoznata i priznata.

Protein iz sirutke sadrži velike količine cisteina koji se, kad se probavi, koristi kao važni antioksidans po imenu glutation. Sličan drugim antioksidansima kao što su vitamini C i E, glutation štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala, uključujući kancerogene tvari, perokside i teške metale. slobodni radikali djeluju tako da ometaju funkciju stanice što izaziva bolesti. Budući da se glutation nalazi u većini stanica, vrlo je učinkovit u cijelom tijelu. Dok smo izloženi različitim slobodnim radikalima, na primjer zbog onečišćenja okoliša, tjelovježbe visokog intenziteta također akumuliraju supstance koje narušavaju zdravu funkciju stanice. Samim time, prehrana bogata namirnicama bogatim antioksidansima kao što su borovnice, brokula i protein iz sirutke nakon treninga, može na minimum smanjiti štetu koja se nanosi intenzitetom treninga. Protein iz sirutke također sadrži cijeli niz antitijela imunoglobulina koja su vrlo korisna u borbi protiv bakterijskih infekcija. Upravo zbog toga razloga protein iz sirutke također može smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti, aidsa i Alzheimerove bolesti. Peptidi koji se deriviraju iz proteina sirutke također mogu sniziti krvni tlak i upravo zbog toga predstavlja važnu namirnicu u prehrani sa malo masti.


Whey protein i gubitak masti

Nedavno su otkriveni dokazi koji potvrđuju da uz to što potiće rast mišića, protein iz sirutke također potiče spaljivanje masti. Možda ste već čuli za najnovija istraživanja koja govore da mlijeko i mliječni proizvodi pomažu u smanjenju masnih naslaga. Imajte na umu da svaki od tih proizvoda sadrži protein iz sirutke. Jedno je novije istraživanje također pokazalo da je protein iz sirutke učinkovitiji od crvenoga mesa kad je riječ o rješavanju problema masnih naslaga. Čini se da ima termogena svojstva. Sirutka se sastoji od proteina koji smanjuju proizvodnju supstance poznate kao angiotenzin II. Zapamtite samo da ta supstanca smanjuje sintezu masnoća (lipogenezu) jer djelomice regulira formiranje masnih stanica. Aminokiselina leucin koja potiče rast mišića također igra ulogu u funkciji sirutke u trošenju masti i možda je jedan od razloga zašto prehrana s puno proteina pomaže u namjeri da smanjite razine masti.



Gdje kupovati sirutku?

Sad kad znašto vam sve sirutka (Whey) može ponuditi, pitanje koje preostaje je kako izabrati najbolji proizvod? Posjetite li bilo koju trgovinu s dodacima prehrani, otkrit ćete da postoji mnoštvo takvih proizvoda. I zato da, da bi vam taj odabir bio lakši, tražite proizvod koji sadrži više izolata od koncentrata. Budite skeptični kad je riječ o tvrdnjama o količini izolata koju određeni proizvod sadrži. Proizvod na kojemu piše "95 posto izolata" ne sadrži nužno 95 posto izolata, nego je izolat korišten u proizvodu 95 posto čisti protein. Zapravo izolat proteina sirutke je možda je tek 3. ili 4. tvar u mješavini proteina. Mnogi proteinski prahovi sadrže mješavine proteina koje nose primamljive nazive. Zapamtite, sastojci su poredani na deklaraciji proizvoda redoslijedom koji naznačava kojih je najviše pa prema najmanjoj količini.

To znači da ako je koncentrat prvi na popisu, dobit ćete manje za novac koji dajete. No problem je u tome što ne znate koliko čega doista dobivate. Možda dobivate 51 posto koncentrata i 49 posto izolata. A možda 90 posto koncentrata i 10 posto izolata.
Nakon što otkrijete proizvod koji sadrži najviše izolata iz sirutke, želite pronaći onaj koji je prerađivan na niskoj temperaturi jer se tako čuva najveća količina hranjivih sastojaka. Niske temperature također omogućavaju očuvanje visoke biološke vrijednosti. Samim time tražite proizvode koji su prerađivani na niskim temperaturama, mikrofiltrirani i kod kojih je izolat na prvom mjestu.

LINK ::: Klikni i kupi whey protein putem webshopa ::: LINK