subota, 8. studenoga 2008.

Može li se mišić pretvoriti u salo?



Znanstveno je dokazano da da se ni u kojem slučaju mišić ne može pretvoriti u salo i obrnuto. Kada sportaš prestane aktivno trenirati, frekvencija srca u mirovanju vraća se na onu prije treniranja. Krvni tlak može malo porasti i ono što se postiglo treningom polako nestaje. Metabolizam se usporava i smanjuje se utrošak energije pri tjelesnoj aktivnosti, tako da se za istu količinu hrane koju sportaš dalje uzima stvara višak energije koji se u tijelu deponira u obliku masnih naslaga. Kao posljedica toga, mišićni mu se tonus smanjuje, a povećavaju masne naslage.

Smanjenje mišićnog tonusa ne znači da to mjesto automatski zauzima masno tkivo (osim ako se nastavi jesti ona količina hrane kao u vrijeme treniranja). Dakle, zašto većina ljudi misli da će se prestankom vježbanja mišići pretvoriti u salo? Zato što ne poznaju činjenice...Mišići atrofiraju uslijed ne-vježbanja. Ako se još pri tome konzumiraju iste količine hrane kao i prije, masno tkivo može prekriti mišić.

Da biste to spriječili, prilikom prestanka vježbanja jednostavno smanjite unos kalorija. Stoga, da biste spriječili taloženje masnih naslaga, smanjite unos hrane (tj. kalorija) u organizam i jedite što manje masnoća.

Dakle, mišići se nikada (ali baš nikada) ne pretvaraju u salo - smanjuje se samo njihov volumen kada ih prestanemo trenirati.