srijeda, 2. prosinca 2009.

Glikemijski indeks


U posljednje vrijeme dosta se često govori o ovom pojmu. Glikemijski indeks
predstavlja mjeru u kojoj se utvrđuje inzulinski "odziv" na pojedine vrste
ugljikohidratnih namirnica. Naime, svaka ugljikohidratna namirnica u tijeku dva sata
nakon konzumiranja izaziva lučenje inzulina. Neke od njih izazivaju pojačano, neke pak smanjeno lučenje. Zašto je to važno znati? Razlozi su slijedeći. Pojačano lučenje inzulina potpomaže ubrzano "spremanje" ugljikohidrata (glukoze) u stanicu. Dakle, ukoliko namirnica ima visoki glikemijski indeks, ona će se ubrzano ukloniti iz krvotoka i nivo glukoze u krvi će postati nizak u kratkom periodu nakon konzumiranja namirnice. Taj nivo ima direktan utjecaj na osjećaj gladi (nizak nivo - pojačana glad i obrnuto).
Evo jednog presjeka namirnica s pripadajućim glikemijskim indeksima.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom:
100% ...................... glukoza
80-90% .................. corn flakes, mrkva, maltoza, med
70-80%.................... kruh (cijelo zrno), riža

Namirnice s umjerenim glikemijskim indeksom:
60-70% ...................kruh (bijeli), riža (smeđa), muesli, banane, grožđice
50-60%....................špageti, slatki kukuruz, saharoza
40-50%.................... krumpir (slatki), tjestenina (puno zrno), naranča

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom:
30-40% ...................različite vrste mahunarki, mlijeko, sladoled, jogurt, jabuka
20-30%....................leća, fruktoza
10-20%....................soja, kikiriki

1 komentar:

maaz kaže...
Administrator je uklonio komentar.