ponedjeljak, 26. listopada 2009.

Ekstremna upala mišića ograničava rast?


Jeste li član kluba: «No pain – no gain»?
U tom tajnom svijetu patnje i bola, članstvo diktira da određeni dio tijela koji ste radili nećete moći micati slijedećih dva do tri dana radi upale mišića. Taj mentalitet s jedne strane daje osjećaj da zaista radite na svojim mišićima, ali najnovija istraživanja pokazuju da istodobno takva tehnika smanjuje sposobnost izvedbe i sprečava rast snage tijekom slijedeća dva do tri tjedna.
Najnovija američka istraživanja dokazuju da upala mišića koja se javlja nakon napornih treninga a koja narušava sposobnost daljnje izvedbe može biti spriječena na nekoliko načina. Autori istraživanja su dokazali da uobičajeni tretmani nakon treninga – nesteroidna protuupalna sredstva kao što su ibuprofen i aspirin, ledeni oblozi, masaža nakon vježbe, kožne kreme – ne smanjuju upalu, a također ni pokazatelje oštećenja mišića. Od svega ispitanog pokazalo se da jedino dobro zagrijavanje prije treninga učinkovito smanjuje upalu i mikrotraumu mišića nakon treninga.

Na temelju istraživanja zna se da izvođenje koncentričnih vježbi prije samog treninga (zagrijavanje) priprema tijelo na ekscentrične vježbe koje uništavaju mišićna vlakna. Opća zagrijavanje, u trajanju od 10 do 20 minuta donose željene rezultate. Naime, takva rutina pojačava krvnu cirkulaciju i temperaturu mišića, stvara veću otpornost i fleksibilnost mišićnih vlakana. Osim toga, to znači manje oštećenja mišića kao i manje upale te bolju izvedbu u treninzima koji slijede.

Nema komentara: