utorak, 17. veljače 2009.

Ugljikohidrati ne debljaju!




Ugljikohidrati ne debljaju, dok višak kalorija deblja. Sve donedavno su bile popularne dijete sa malo ugljikohidrata i puno proteina, takve dijete postoje već desetljećima u više ili manje izmijenjenom obliku, ali nikada nisu potvrđene znanstvenim istraživanjima. Takve dijete (i pobornici takvih dijeta) tvrde da možete jesti koliko hoćete mesa i sira i nećete se udebljati!
Takve dijete ocrnjuju ugljikohidrate tvrdeći da oni pridonose razvoju pretilosti povećanim izlučivanjem inzulina koje potiče stvaranje nakupina masnog tkiva. Iako ugljikohidrati uistinu stimuliraju izlučivanje inzulina i to odmah nakon što ih konzumirate (što je normalan i prirodan proces apsorpcije ugljikohidrata u stanice) ljudi se ne debljaju ako su na dijeti sa više ugljikohidrata ukoliko ne unose suvišne kalorije.
Takve dijete inzistiraju na tome da ugljikohidrati dovode do rezistencije inzulina i kronično povišene razine šećera u krvi. Istina je da kronično povišeni šećer u krvi (dijabetes) uzrokuje pretilost, fizička neaktivnost, naslijedni čimbenici i dr.
Poneka od tih dijeta ograničava unos žitarica, povrća i voća te ističu upotrebu mlijeka, mesa i masti. Punomasno mlijeko i meso su puni zasićenih masnoća i kolesterola koji uzrokuju nastanak cijelog niza bolesti npr. srčanih bolesti i karcinoma te naravno pretilosti.
Hrana biljnog podrijetla, kao npr žitarice, voće i povrće ne samo da sadrže malo masti i zasićenih masti, već su pune vitamina, minerala i ostalih zdravih sastojaka (vlakna, antioksidansi i izoflavonoidi). Ti sastojci imaju zaštitnu ulogu u organizmu! Prema tome ne vjerujte glasinama i pričama rekla-kazala...brojna hrana koja sadrži ugljikohidrate je korisna i ima svoje mjesto u raznolikoj prehrani bilo u smanjenju tjelesne težine, bilo u izgradnji mišićne mase...

3 komentara:

Anonimno kaže...

jako dobar post!!!sve pohvale!!!pozdrav

Windicator kaže...

Hvala lijepa! Pozdrav

Anonimno kaže...

Znači, istina je, a ja sam se cijelo vrijeme bojao UH i stalno ih smanjivao, ostao bez energije i izgubio mišiće!