ponedjeljak, 29. prosinca 2008.

Pretreniranost i simptomi


Do pretreniranosti dolazi zbog prečestih i predugih treninga, odrađivanja viška forsiranih ponavljanja, prevelikog broja serija i prevelikih težina tj. kad čovjek izgubi osjećaj za realnost i postavi svome tijelu prevelike zahtjeve.
Pretreniranost je stanje u kojem tijelo koristi čistu mišićnu masu kao svoj energetski izvor. Stanje pretreniranosti pospješuje loša prehrana, nedovoljno odmora i sna...
Nemojte nastavljati treninge ukoliko prepoznate simptome takvoga stanja, jer ćete postići suprotne rezultate od onih kojima težite...Dakle ukoliko prestanete napredovati na treningu, nemojte misliti da ne trenirate dovoljno. Ljudi često rade grešku pa kreću u još intenzivniji trening u takvoj situaciji.
Naravno to je krivo...te dolazi do pretreniranosti, i prvih simptoma pretreniranosti koji su: nervoza, pomanjakanje apetita, nedostatak motivacije, gubitak snage na treninzima i nesanica.
Ako primijetite ove simptome, te se manifestiraju kroz duži period od nekoliko dana preporučljivo je pauzirati tjedan dana od treninga, u tom periodu je ključno da se dobro odmorite (kvalitetan san) i pravilno hranite. Taj period odmora će vas regenirati i vratiti na stare puteve napredka...nemojte se začuditi ako se vratite u teretanu snažniji nego što ste bili!