ponedjeljak, 27. listopada 2008.

Trening partner i zašto se isplati vježbati sa trening partnerom


Osobno mislim da je vježbanje sa trening partnerom bolje od vježbanja bez trening partnera...Prednost dajem vježbanjem do potpune iscrpljenosti mišića, pa je prisutnost partnera nužna u vježbanju, ili barem kod vježbi s teškim utezima i kod slobodnih vježbi kad treba netko stajati pokraj tebe...Većina programa za izgradnju mišićne mase uključuje velike liftove poput: bench pressa, čučnjeva, mrtvih dizanja i sl. Vježbi koje uključuju u rad velike mišićne skupine i nekoliko zglobova istovremeno i doista zahtijevaju prisutnost stručnoga trening partnera.

Kod odabira trening partnera jedna je od najvažnijih stvari je da u cjelini imate zajedničke ciljeve i interese. Netko tko trenira radi izgradnje mišićne mase ne bi trebao trenirati sa osobom kojoj je primarni cilj gubljenje postotka masti. Osobe koje imaju oprečne ciljeve ne mogu zajedno vježbati jer za različite ciljeve trebaju i različite metode treninga.

Određene strategije npr. vježbanje do kompletne mišićne iscrpljenosti , forsirane i negativne serije moguće je izvesti samo sa trening partnerom. Raditi bench press s teškim utezima do iscrpljenosti mišića, ili nakon toga izvesti forsirano ponavljanje kod triceps potiska s iskusnim trening partnerom, koji poznaje tvoje sposobnosti i čita tvoj govor tijela, može ti pomoći da sa sigurnošću i učinkovito nadmašiš svoje granice snage.


Skini BESPLATNI THE Nutrition E-vodič i pročitaj kako i ti možeš dobiti isklesane Six-Pack trbušne mišiće!
(poslije klika ćeš biti preusmjeren na Facebook, gdje ćeš moći jednostavno downloadati E-vodič)
*Ne zaboravi provjeriti jesi li upisao dobru e-mail adresu.



Međutim, skrenuo bih pozornost na to da jako mala razlika odvaja pretjeranu pripomoć s utezima (kada otpor postaje minimalan, te vježba do kompletne iscrpljenosti mišića gubi svaki smisao) od premale pomoći (kada pružana pomoć nije dovoljna da uteg ostaje u pokretu a mišići se ne zategnu dovoljno). Nije čudno da je svladavanje uloge kvalitetnog trening partnera prava majstorija. U idealnoj situaciji trening partneri mogu zaštititi jedan drugoga od ozljeda dok pokušavaju postići da intezitet ostane dovoljno velik za osiguranje povećanja mišićne mase. Dakle, svakako treba međusobno upoznati stil treniranja, snagu trening partnera. Najveća je prednost trening partnera u prisutnosti motivacije.

Dobar trening partner kompatibilan je sa tvojim intenzitetom i ciljevima treninga te unosi novu dimenziju i dodatnu količinu energije u trening. Potrebno je odabrati trening partnera koji vježba tebi sličnim intezitetom i entuzijazmom, s kim se iz treninga u trening možeš zajedno razvijati.
Kakvog trenera ne trebaš birati? Isključivo takvoga koji se kontinuirano tuži na svoj privatni život, lako gubi pažnju, koji nije pouzdan, kasni, ili čak i ne dođe na trening. Loš je onaj trening partner koji spriječava tvoj razvitak. Trenirajte sami dok ne pronađete pravog trening partnera. Ponekad kada vam nedostaje volje za trening, znajući da vas netko treba i računa na vas odlazite na trening jer je teže iznevjeriti drugoga nego samoga sebe...