četvrtak, 2. listopada 2008.

Glutamin




Neesencijalna amino kiselina glutamin je unazad nekoliko godina postala prilično popularan suplement i to zbog dobrog razloga. Premda nije esencijalna aminokiselina, glutamin očito ima velik potencijal za sportaše ili rekreativce zainteresirane za izgradnju mišićne mase i zadržanju krvavo stečenih mišića.

Glutamin se u našem tijelu koristi na bezbroj načina od funkcioniranja imuno-sustava, jetre, probave itd...

Dobro je poznato da niske razine glutamina su povezane sa gubitkom čiste mišićne mase, a intenzivno vježbanje smanjuje razine glutamina. Jedno istraživanje je pokušalo direktno povezati razine glutamina sa gubitkom mišićne mase. Uključivalo je 34 zdrava muškarca koje su podijelili u tri grupe. Jedna grupa je radila intenzivan aerobni trening (trčanje) druga grupa je radila intezivan anaerobni rad (dizanje utega i sprintanje) dok treća grupa nije radila ništa. Autori ove studije su otkrili da su najveći gubitak mišićne mase imali muškarci koji su imali najniže razine glutamina, što pokazuje koliko je ova aminokiselina vrijedna i potrebna u očuvanju mišićne mase. Vrlo jednostavno....što više trenirate...trošite više glutamina!



Zbog potencijalnog povoljnog djelovanja na imunološki sustav, upotreba glutamina također može pomoći u prevenciji sindroma pretreniranosti kod sportaša koji treniraju predugo i preintezivno.
Još jedna vrlo zanimljiva karakteristika glutamina je ta što može podići razine hormona rasta (GH)....zanimljiva strana ovog istraživanja je u tome što su subjekti dobivali glutamin oralno (a ne intravenozno kao većina studija za glutamin) te što su koristili samo dva grama glutamina. Većina studija o glutaminu gdje se pokazao kakav takav efekt na razine GH je rabila megadoze glutamina intravenozno. Ali postavlja se pitanje hoće li malena i kratkotrajna povećanja razina hormona rasta dovesti do izgradnje novih mišića...kako se pokazalo takva povećanja nemaju značajniju ulogu u izgradnji mišićne mase...



Konačno ali ne i najmanje bitno, glutamin može pripomoći u punjenju glikogenom nakon treninga. Glikogen je pohranjen u mišićnim stanicama za energiju i druge funkcije kao što je mišićni volumen. U istraživanju provedenom na 6 zdravih dobrovoljaca, znanstvenici su ih podvrgnuli intenzivnom kardio treningu kako bi potrošili njihove zalihe glikogena. Otkrili su da glutamin poboljšava pohranjivanje glikogena nakon intenzivnog vježbanja. Točan mehanizam na koji način to glutamin radi nije posve jasan. Moguće je da direktno poboljšava pohranjivanje glukoze u mišić, ili je moguće da se glutamin sam pretvara u glukozu pa se tako pohranjuje u mišić. Autori ove studije predlažu da se o radi o ovome posljednjem.

Kako god bilo, ovo je još jedan dokaz o potencijalu koji glutamin posjeduje. Naravno nitko nije eksplodirao u razvoju mišićne mase od dodavanja glutamina prehrani, ali glutamin definitivno zaslužuje visoko mjesto na ljestvici korisnih suplemenata. Kako za zdravlje općenito, tako i za poboljšanje sportskih izvedbi. 5-20 grama glutaminu u PWM-u (post workout meal) dakle obroku nakon treninga je uobičajena primjena...


Literatura:

Welbourne, T.C. Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load, Am Jour. Clin. Nutr. 61-5 (1995), p. 1058-61.

Varnier, M. and G.P. Lesse, et al. Stimulatory effect of glutamine on glycogen accumulation in human skeletal muscle, Am Jour. Physiol. 269-2 pt. 1 (1995), p. E309-15.

Keast, D and D. Arstein, et al. Depression of plasma glutamine concentration after exercise stress and its possible influence on the immune system, Med. Jour. Aust. 162-1 (1995), p. 15-8.

Newsholme, E.A. Biochemical mechanisms to explain immunosuppression in well trained and overtrained athletes, Int. Jour. Sports Med. Oct. 15, Sup. 3 (1994), p. S142-7.

Nema komentara: