četvrtak, 22. siječnja 2015.

Kreatin - kako? koji? na koji način?


Da vam je netko prije 20-tak godina rekao da postoji potpuno neškodljivo sredstvo koje će vam omogućiti da povećate svoju mišićnu masu 5kg u samo dva tjedna, da u istom uvećate svoje rezultate u vježbama snage 10-15%, te da ćete uz pomoć tog istog sredstva trčati brže, skakati više i povećati mogućnosti svojih mišića da mogu podnijeti intenzivniji i obimniji trening.
Takvoj osobi biste odgovorili kako je pobrkao datume oko prvoaprilskih šala.

Danas je posve jasno da je kreatin jedino sredstvo koje doprinosi značajnom poboljšanju prirasta mišićne mase i snage, a nije mu dokazana nikakva škodljivost, te u skladu sa tom činjenicom nije ni na listi zabranjenih sredstava za upotrebu u sportu.



ŠTO JE KREATIN?

Kreatin je prirodna tvar kojom naš organizam ponovo popunjava rezerve utrošene energije. Tijelo ima sposobnost sintetiziranja kreatina u jetri, on se u jetri formira sjedinjenjem triju aminokiselina: arginina, metionina i glicina. Osim u jetri, kreatin se sintetizira i u bubrezima i gušterači ali u manjim količinama. Uz vlastitu proizvodnju (1-2g dnevno) kreatin se u tijelo unosi hranom (1kg govedine sadrži cca 1g kreatina, neke vrste ribe do 1,5g po kilogramu).



Iz jetre kreatin se pomoću krvnih stanica transportira u mišićne stanice gdje prelazi u kreatin fosfat što neki nazivaju fosfokreatin. To vezivanje se vrši uz pomoć enzima kreatin kinaze. Glavna energija za mišićni rad dobiva se pretvorbom adenozintrifosfata (ATP) u adenozintrifosfat (ADP). Da bi se ADP ponovo mogao pretvoriti u ATP potreban je kreatinfosfat da mu vrati izgubljenu fosfatnu grupu i tako mu omogući ponovno djelovanje. Uz tu energetsku ulogu kreatin je izuzetno važan za povećanje volumena mišićne stanice. 


Volumenizacija mišićnih stanica povećava njihove funkcionalne sposobnosti. Kreatin uvećava mišićnu stanicu tako što na sebe veže molekule vode. Takva stanica ime veće sposobnosti obavljanja mišićnog rada, a povećanje njenog volumena stimulira cijepanje mišićnih stanica i sintezu novih. Zadržavanje veće količine vode unutar mišićne stanice nema nikakve veze sa povećanjem vodu međustaničnom području (retencija vode) koja je obično povezana sa nedovoljnim izlučivanjem vode zbog nefunkcionalnosti unutarnjih organa.



Nema komentara: