ponedjeljak, 12. listopada 2009.

Pravilno držanje leđa


Ozlijede donjeg dijela leđa su česte i prisutne kod ljudi svih životnih stilova. Sama ozlijeda je poslijedica različitih okolnosti, ali većina se tegoba može izbjeći. Tajna se krije u prirodnoj krivulji leđa. Bez nje je smanjena efikasnost vježbi, a rizik od povrede raste. Kralježnica osjetljiva struktura. Čvrsta je kao kuća ali istodobno i gipka kako biste se mogli kretati u svim smjerovima. Elastični diskovi, koji služe za apsorpciju šoka, dopuštaju mobilnost i istodobno osiguravaju stabilnost. No, osjetljivi su na ozljede. Kad je u neutralnom položaju, prirodna krivulja kralježnice jest oblika slova S. Devijacije u odnosu na neutralno držanje - zbog fleksije, ekstenzije, rotacije ili kombinacije istih - uzrokuje kompresiju diskova na uniforman način. Posljedica toga je ekstremna kompresija s jedne strane i bubrenje s druge strane. Čak i kada niste pod teretom, težina glave i gornjeg dijela tijela je dovoljna da dođe do povrede diska. Vježba pogoršava problem koji je izrazito istaknut ako je kralježnica pod teretom.

Skini BESPLATNI THE Nutrition E-vodič i pročitaj kako i ti možeš dobiti isklesane Six-Pack trbušne mišiće!
(poslije klika ćeš biti preusmjeren na Facebook, gdje ćeš moći jednostavno downloadati E-vodič)

*Ne zaboravi provjeriti jesi li upisao dobru e-mail adresu.

Smanjite rizik

Ako želite smanjiti rizik od ozlijede leđa, trebate:

1. Kralježnicu držati u neutralnom položaju, posebice tijekom vježbe
2. Mišiće abdomena i leđa držati u dobroj formi kako bi podupirali kralježnicu. Osim toga, potrebna je dobra tjelesna mehanika kod dizanja. Pojas za dizanje utega koristite rijetko - samo za najteža ponavljanja.
Pravilno držanje je teško ako sjedite i nema naslonjača ili radite vježbe iz stojećeg ili ležećeg položaja. Ako naučite prilagođavati neutralan položaj u tim stavovima, s praksom ćete ga naučiti prebacivati u sve položaje.

Pravilno se držite
Ključ neutralnog držanja počinje od glave. Ako gledate dolje, vrat se savija, a često se i ramena savijaju što dovodi do zaobljenja kralježnise. Kao što vidite, greška u gornjem dijelu može se prebaciti u poremećaj u donjem dijelu. Neutralan stav se postiže kada su glava, vrat, ramena, kukovi, koljena i nožni zglobovi u ravnini.

Nema komentara: