ponedjeljak, 12. listopada 2009.

Pravilno držanje leđa


Ozlijede donjeg dijela leđa su česte i prisutne kod ljudi svih životnih stilova. Sama ozlijeda je poslijedica različitih okolnosti, ali većina se tegoba može izbjeći. Tajna se krije u prirodnoj krivulji leđa. Bez nje je smanjena efikasnost vježbi, a rizik od povrede raste. Kralježnica osjetljiva struktura. Čvrsta je kao kuća ali istodobno i gipka kako biste se mogli kretati u svim smjerovima. Elastični diskovi, koji služe za apsorpciju šoka, dopuštaju mobilnost i istodobno osiguravaju stabilnost. No, osjetljivi su na ozljede. Kad je u neutralnom položaju, prirodna krivulja kralježnice jest oblika slova S. Devijacije u odnosu na neutralno držanje - zbog fleksije, ekstenzije, rotacije ili kombinacije istih - uzrokuje kompresiju diskova na uniforman način. Posljedica toga je ekstremna kompresija s jedne strane i bubrenje s druge strane. Čak i kada niste pod teretom, težina glave i gornjeg dijela tijela je dovoljna da dođe do povrede diska. Vježba pogoršava problem koji je izrazito istaknut ako je kralježnica pod teretom.

Smanjite rizik

Ako želite smanjiti rizik od ozlijede leđa, trebate:

1. Kralježnicu držati u neutralnom položaju, posebice tijekom vježbe
2. Mišiće abdomena i leđa držati u dobroj formi kako bi podupirali kralježnicu. Osim toga, potrebna je dobra tjelesna mehanika kod dizanja. Pojas za dizanje utega koristite rijetko - samo za najteža ponavljanja.
Pravilno držanje je teško ako sjedite i nema naslonjača ili radite vježbe iz stojećeg ili ležećeg položaja. Ako naučite prilagođavati neutralan položaj u tim stavovima, s praksom ćete ga naučiti prebacivati u sve položaje.

Pravilno se držite
Ključ neutralnog držanja počinje od glave. Ako gledate dolje, vrat se savija, a često se i ramena savijaju što dovodi do zaobljenja kralježnise. Kao što vidite, greška u gornjem dijelu može se prebaciti u poremećaj u donjem dijelu. Neutralan stav se postiže kada su glava, vrat, ramena, kukovi, koljena i nožni zglobovi u ravnini.

Nema komentara: