utorak, 23. lipnja 2009.

Kreatin i gubljenje tjelesnih masnoća



Kreatin je do sada više manje postao uobičajeni bodybuilderski suplement, uobičajen u upotrebi skoro kao i whey protein. Poznat je po svom djelovanju na povećanje snage i povećanje volumena mišića. Ono što je manje poznato je da kreatin može pomoći i u gubljenju tjelesnih masti.
Jedno je znanstveno istraživanje utvrdilo da upotreba kreatina mjesec dana, ne samo da povećava snagu i mišićnu masu nego također povećava bazalni metabolizam kod muškaraca. Drugim riječima, muškarci koji ništa ne rade i npr. gledaju televiziju i piju kreatin mikseve svaki dan imali su ubrzani metabolizam za oko 50 kalorija dnevno. Kod muškaraca koji su trenirali sa utezima i pili kreatin ista stvar se dogodila ali naravno i bolja – 100 kalorija dnevno! To se možda na prvi pogled čini malo, ali je bitno naglasiti da je onaj dio muškaraca koji je trenirao i nije uzimao kreatin nije imao nikakvih promjena u njihovom bazalnom metabolizmu.



Drugo istraživanje koje je provelo ministarstvo obrane S.a.d.-a je otkrilo da su vojnici koji su uzimali kreatin samo jedan tjedan povećali snagu na bench pressu, povećali mišićnu masu i smanjili postotak tjelesnih masti… Vježbači koji su uzimali placebo nisu imali ovih pozitivnih učinaka. Tako da ako vam se činilo da dok uzimate kreatin smanjujete postotak tjelesnih masti - u pravu ste, kreatin je zaslužan za to! Odličan je suplement za uzimanje dok ste na dijetama za smanjenje tjelesnih masti jer vam pomaže održavati snagu i mišićnu masu dok ste na niskim unosima ugljikohidrata ili kalorija.

Nema komentara: