srijeda, 19. studenoga 2008.

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris se smatra lijekovitom biljkom koja se koristila u mnogim zemljama. Suplement industrija je utvrdila da podiže razine testesterona povisujući luteinizirajući hormon (LH). Problem je što ne postoji ni jedno novije istraživanje na sportašima o učincima tribulusa. Tvrtke koje prodaju tribulus često imaju interna istraživanja o tome kako tribulus podiže razine testesterona ali ni jedno do sada nije ugledalo svjetlo dana u uglednijim zapadnim medicinskim publikacijama.
Postoji in vitro istraživanje koje sugerira da tribulus može popraviti mobilnost spermija, funkciju i ukupan broj spermija kod životinja. I postoji jedno staro Bugarsko istraživanje sa sportašima koje je navodno pokazalo poboljšanja u snazi i izvedbi, ali ni jedno moderno novije istraživanje ne pokazuje ni povećanje razina testesterona ni poboljšanje sportske izvedbe.Doduše postoji jedno novije istraživanje koje je otkrilo neke zanimljive ali isto tako i kontradiktorne efekte vezane uz tribulus. Petnaest subjekata je nasumice izabrano u placebo ili tribulus grupu (suplementirani su sa 3,21 mg po kg tjelesne mase dnevno). Tjelesna masa, tjelesna kompozicija, maksimalna snaga, prehrana su utvrđeni prije i nakon 8-tjednog perioda treninga u teretani i suplementaciji. Studija je otkrila da nisu postojale promjene u tjelesnoj masi, postotku tjelesnih masti i ukupnoj količini vode u tijelu...
Mišićna izdržljivost se povećala u vježbama: bench press i leg press u placebo grupi, dok je tribulus grupa doživljela porast snage na vježbi leg press samo! Prema ovoj studiji suplementacija sa tribulusom ne poboljšava kompoziciju tijela ili izvedbu tokom sportske aktivnosti. Zbog čega je tribulus grupa imala zabilježen porast snage na leg pressu u odnosu na placebo grupu, uvažavajući činjenicu da nije bilo nikakvog efekta na čistu mišićnu masu, količinu masnoće u tijelu itd. ostaje nejasno...Znači li to da je tribulus bezvrijedan sportašima? Možda i ne. Ali to znači da nemamo takvu vrstu dokaza koju bi trebali imati prije davanja preporuke za uzimanje ovoga suplementa.
Praksa uzimanja i iskustva korisnika su pomiješana i zbrkana. Razlog tome bi mogao biti kvaliteta biljke, korištena količina ili mogućnost da tribulus jednostavno ne djeluje...
Odgovor je trenutačno nepoznat. Nema dvojbe da postoje mnoge biljke i tvari koje nalazimo u biljkama koje će u budućnosti biti od koristi sportašima koji su zainteresirani u poboljšanji snage, izdržljivosti i oporavka od teških treninga. A tribulus bi samo potencijalno mogao biti jedna od tih biljaka...

Literatura:

Antontrgmattio, J. and J. Uelmen, et al. "The effects of tribulus terestris on body composition and exercise performance in resistance-trained males," Int.Jour.Sport Nutr Exerc Metab 10-02 (2000), p. 208-15.

Miles, C.O. and A.L. Wilkins A.L., et al. "Photosensitivity in South Africa. VIII. Ovine metabolism of tribulus terrestris saponins during experimentally induced geeldikkop, "Onderstepoort Jour. Vet. Res. 61-4 (1994), p. 351-9.

Bourke, C.A. and G.R. Stevens, et al. "Locomotor effects in sheep of alkaloids identified in Australian Tribulus terrestris," Austr. Vet.Journal 69-7 (1992), p. 163-5.